Løbetid på lån – sådan vælger du den rigtige

Hvis du ikke har lånt penge før, kan det være svært at vide, hvilken løbetid du skal vælge på dit lån. Løbetiden spiller en stor rolle i afbetalingen af lånet samt dets samlede omkostninger. Her i artiklen kan du blive klogere på, hvordan du vælger en passende løbetid på dit lån. Rådene kan du bruge, uanset om du ønsker at tage et banklån, et kviklån eller en anden form for online forbrugslån.

Hvis du vælger en kort løbetid

Set udelukkende fra et økonomisk perspektiv, er det mest attraktivt at vælge et lån med kort løbetid. Her er lånet fordelt over et færre antal måneder, hvilket betyder at der over tid bliver tilskrevet færre renter og gebyrer. Renterne er ikke lavere procentmæssigt, men da du afdrager i et højere tempo, vil de tilskrevne renter være mindre i kroner og øre. Hvis du vælger en kort løbetid på dit lån, kan du se frem til et højere månedligt afdrag, da de er fordelt på et færre antal måneder. Det kan være fristende, men du skal også passe på med ikke at sætte dig selv alt for stramt. Det kan blot have den effekt, at du pludselig får problemer med at betale gælden tilbage. Kort løbetid ses ofte på kviklån, hvor gælden tit skal betales tilbage inden for 1-12 måneder. Løbetiden på et kviklån kan dog også være længere. Det kommer an på, hvor meget du låner.

Hvis du vælger en lang løbetid

Hvis du vælger en lang løbetid på dit kviklån, får du et lavere månedligt afdrag, mens lånets samlede omkostninger bliver dyrere.Renterne vil være større i kroner og øre, ligesom du vil nå at betale flere månedlige gebyrer på lånet. En lang løbetid kan give lidt luft i økonomien i tilbagebetalingsperioden, men du skal også være påpasselig. Vælger du for eksempel et kviklån med en alt for lang løbetid, kan du forvente et lån, der bliver meget dyrt. Derfor skal du optimalt set vælge en løbetid, der hverken er for kort eller for lang.

Det handler om at finde den rette balance

Det handler i høj grad om at finde en tilpas løbetid på dit lån, der hverken er for lang eller for kort i forhold til din økonomi. Find dit rådighedsbeløb og vælg en løbetid og et afdrag, der passer til dit rådighedsbeløb. Det er en god idé altid at have en lille buffer i dit rådighedsbeløb, så du ikke er sårbar over for pludselige udgifter. Omvendt giver det heller ikke mening at vælge en meget lang løbetid, hvis du i virkeligheden har penge til at betale gælden af hurtigere. For at finde det billigst mulige lån bør du altid indhente flere lånetilbud. En god tommelfingerregel er minimum at indhente 3 forskellige lånetilbud fra kviklanet.dk. Det gælder uanset, om du skal tage et kviklån eller et banklån. Der kan være rigtig mange penge at spare, hvis du bruger lidt tid på at sætte dig ind i markedet samt at indhente tilbud fra forskellige selskaber. Hvis sammenligningen skal have værdi, skal du gøre det ud fra den samme løbetid og det samme lånebeløb. Ellers vil sammenligningen ikke rigtigt være til nogen nytte.